ANTALYA / MURATPAŞA - Antalya Barosu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ADALET ALANI

ADALET ALANI İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1.    ADALET ALANININ AMACI NEDİR?

Adalet alanının Zabıt Kâtipliği ile İnfaz ve Koruma dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik Adalet Bakanlığı sistemi içerisinde yer alan mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları, İcra daireleri ile özel sektör hukuk bürolarındaki hukuki yazışmaları, ceza infaz kurumları, çocuk eğitim evleri ve tutukevlerinde güvenliği sağlama, tutuklu ve hükümlüler ile ilgili iş ve işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

2.     ADALET ALANINA SEÇİM NASIL VE NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?

Adrese dayalı olarak Antalya Barosu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine gelen öğrenciler, 9 uncu sınıfta ders yılının başladığı ilk 2 hafta içerisinde Adalet Alanında öğrenim görmek istemeleri halinde tercihleri alınmak suretiyle ortaokul başarı puanları esas alınarak e-Okul sistemi üzerinden yerleştirme işlemleri yapılır. Adrese dayalı olarak okulumuza gelenler için Adalet Alanının kontenjanı "24 öğrenci" olarak belirlenmiştir.

3.     ADALET ALANINDA HANGİ DALLAR OKUTULUYOR?

Adalet Alanında Zabıt Katipliği ve İnfaz Koruma dalları okutulmaktadır.

4.     ADALET ALANINDA DAL SEÇİMLERİ NASIL VE NE ZAMAN YAPILIYOR VE KONTENJANI KAÇTIR?

Dala yerleştirme işlemi 9 uncu sınıfın sonunda e-Okul sistemi üzerinden yapılır. Sınıfını geçen öğrenciler 10. Sınıftan itibaren Zabıt Katipliği ya da İnfaz Koruma dallarında öğrenim görmeye devam etmektedirler. Kontenjaı 24 öğrencidir. Alan dallarının açılabilmesi için en az 8 öğrencinin tercihte bulunması gerekmektedir.

5.     ZABIT KATİPLİĞİ DALININ AMACI NEDİR?

Adalet Bakanlığı sistemi içerisindeki mahkemeler, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve İcra Daireleri ile özel sektör hukuk bürolarındaki hukuki yazışma, dosyalama, arşivleme gibi iş ve işlemleri yapmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

6.     İNFAZ KORUMA DALININ AMACI NEDİR?

Adalet Bakanlığına sistemi içerinde bulunan ceza infaz kurumları, tutukevleri ve çocuk eğitim evlerinde güvenliğin sağlanması ve tutuklu ve hükümlü işlemleri ile ilgili iş ve işlemlerin yapılmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

7.     ADALET ALANINDA HANGİ DERSLER OKUTULMAKTADIR?

9. sınıflarda Okutulan Dersler

Hukuk Dili ve Terminolojisi

Mesleki Gelişim Atölyesi

Klavye Teknikleri

4 saat

11 saat

10. sınıflarda Okutulan Dersler

Medeni Hukuk

Hukuki Klavye Teknikleri

Ofis Uygulamaları

Personel Hukuku

Hukuki Dosyalama ve Evrak İşlemleri

14 saat

11. sınıflarda Okutulan Dersler ( Zabıt Katipliği)

İdare Hukuku Uygulamaları

Cumhuriyet Başsavcılığı Kalem Hizmetleri

Ceza ve Ceza Muhakemesi Uygulamaları

Kalem Hizmetleri

7 saat

17 saat

11. sınıflarda Okutulan Dersler ( İnfaz Koruma)

İdare Hukuku Uygulamaları

Nöbet İşlemleri

4 saat

Tutuklu ve Hükümlü İşlemleri

Ceza ve İnfaz Hukuku Uygulamaları

Ceza İnfaz Kurumu Güvenliği

17 saat

12. sınıflarda Okutulan Dersler

İşletmelerde Beceri Eğitimi

24 saat

Akademik Destek Dersleri

8.      ADALET ALANINDA İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ (STAJ) YAPILIYOR MU?

Adalet Alanında 12.sınıfta öğrenim gören öğrenciler eğitim/öğretim yılı süresince Adalet Bakanlığına bağlı Antalya Adliyesi, Cumhuriyet Başsavcılığı, Antalya Ceza İnfaz Kurumu ve Denetimli Serbestlik müdürlüğünde haftada 3 gün günde 8 saat olmak üzere İşletmelerde Beceri Eğitimi (staj) yaparlar.

9.      ADALET ALANINDA NERELERDE İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ YAPILIYOR? BECERİ EĞİTİMİ YAPILACAK İŞLETMELERİ KİM BELİRLİYOR?

Öğrenci staj yerlerine Adalet Alanı zümresi ve Antalya Adliyesi Adalet Komisyonunca karar verilir.

10.     İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ (STAJ) YAPILIRKEN ÖĞRENCİLERE SİGORTA YAPILIYOR MU?

İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yapan tüm öğrencilerimiz Kısa süreli sigorta uygulamalarından olan "sağlık sigortası" kapsamında okulumuz tarafından sigortalı yapılırlar. Bu sigorta türünde öğrenciler Eğitim/öğretim gördükleri sürece sigortalı olarak değerlendirilirler. (Öğrencilerimizin sigortalılığı kısa süreli sigorta kolları olan Hastalık ve İş kazası ve Meslek Hastalıkları sigorta kollarında pirim ödendiğinden ve Yaşlılık ve Malullük sigorta kollarında pirim ödenmediğinden sigortalı olduğu günler emeklilik kapsamında değildir. Sağlık sigortası Emeklilik sigortası kapsamında değerlendirilmez.

11.     İŞLETMELERDE BECERİ EĞİTİMİ YAPILIRKEN ÜCRET ALINIYOR MU?

Evet. İşletmelerde Mesleki Eğitim (staj) yaparken öğrenciler ilgili yıl için belirlenmiş olan brüt asgari ücretin net tutarı üzerinden Asgari Geçim İndirim tutarı indirilerek bulunan rakamın %30'u tutarında ücret alırlar.

12.      ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVLARINDA HANGİ ALANDAN SINAVA GİRİLİYOR VE ALAN DIŞI TERCİH YAPILABİLYOR MU?

Adalet, Özel güvenlik ve koruma, Sosyal Güvenlik ve Hukuk Büro yönetimi ve sekreterliği bölümleri TYT puan türü ile öğrenci almaktadır. Üniversite sınavına giren öğrenciler TYT alanında iyi bir puan alarak bu bölüme yerleşebilirler.

Alan dışı tercih yapabilirler

Yüksek Öğretim Programları